Név szerint nem lehet kiírni, hogy ki milyen jegyet szerzett

A diákok adatainak védelme komoly problémát jelenthet: ki szeretné, ha az egész iskola tudná, hogy melyik tárgyból hányas jegyet szerzett vagy épp hogy sikerült a legutóbbi zh-ja? A tanároknak vagy a tanulmányi hivatalok munkatársainak megkönnyíthetné a munkáját, ha a hallgatók által szerzett osztályzatokat egyszerűen kinyomtathatnák és kiragaszthatnák a hirdetőtáblára, vagy az összes eredményt köremailben küldhetnék el a hallgatóknak, ahonnan a diákok kibogarászhatják saját nevüket és érdemjegyüket. Azonban ez az érdemjegyek személyes adat jellege miatt hazánkban és Spanyolországban sem jogszerű eljárás.

A spanyol oviedói egyetem ombudsmanjához 2014-ben érkezett adatvédelemmel kapcsolatos panasz. Egy hallgató azt kifogásolta, hogy az egyik tárgy év végi jegyeit a diákok egyetemi azonosítója és keresztneve feltüntetésével függesztették ki az egyetemen, így könnyen kikövetkeztethetővé vált az évfolyamtársak osztályzata. Az ombudsman elfogadta az adatvédelemmel kapcsolatos panaszt és továbbította az észrevételeit, ajánlását az egyetem központi hivatalához. Ennek nyomán a jegyek közzétételének gyakorlatát megváltoztatták: a hallgatók e-mailben, külön-külön kapják meg osztályzatukat, az egyetemen pedig csupán a hallgatói azonosítók feltüntetésével függesztik ki az érdemjegyeket.

Töltse ki kérdőívünket! Az Eötvös Károly Intézet azt vizsgálja, hogy Magyarországon milyen egyetemi ombudsmanra lehet szükség, ebben pedig az Ön véleményére is számítunk.

Kép: Wikipedia.