A spanyol tanár önhatalmúlag törölte el az utóvizsgát

Nem csak Észak-Amerikában, hanem Európában is ismert jogvédő megoldás az egyetemi ombudsman. Spanyolországban a 2001-ben hozott felsőoktatási törvény hatályba lépése óta az egyetemek gyakran élnek az intézmény bevezetésének lehetőségével. Az ország több mint hatvan egyetemén, köztük  az észak-spanyolországi kisvárosban, Oviedóban is működik egyetemi ombudsman, akihez nem csak a tanárok vagy a diákok, hanem az intézmény adminisztrációs személyzete és egyéb dolgozói is fordulhatnak. Azért legtöbbször a Defensor a diákok és tanárok közötti vitás ügyekkel foglalkozik.

A tanárok és diákok leggyakrabban a szemeszter-végi osztályzatok kapcsán kerülnek konfliktusba. Az oviedói egyetemi ombudsman jelentéseiből kibontakozó történetek többsége arról szól, hogy a diákok osztályzatukkal kapcsolatban fordultak az ombudsmanhoz.

Az ombudsman éves jelentésében több történetet is leír, amelyek egy-egy bejelentéssel kapcsolatos megoldási javaslatait is tartalmazzák. Az egyik esetleírás szerint az Oviedói Egyetem diákjainak egy képviselője panasszal élt az egyik tanárral szemben, aki a hallgatóknak nem adta meg az utóvizsga lehetőségét, a jegyeket idő előtt lezárta.

Az ombudsman a bejelentések után általában kivizsgálja a problémát és megoldást keres. Ebben az esetben többször találkozott, egyeztetett a kifogásolt eljárást alkalmazó oktatóval, akit végül sikerült jobb belátásra bírnia: a lezárt leckekönyveket újra megnyitották és az ezt kérő hallgatók utóvizsgát tehettek.

Töltse ki kérdőívünket! Az Eötvös Károly Intézet azt vizsgálja, hogy Magyarországon milyen egyetemi ombudsmanra lehet szükség, ebben pedig az Ön véleményére is számítunk.

Kép: uniovi.es.