Ombudsmant az egyetemekre? Ha igen milyet? - Kérdőív

Az ombudsman szóról Magyarországon a legtöbbeknek minden bizonnyal az alapvető jogok érvényesüléséért felelős parlamenti biztos jut eszébe. Az ombudsman független alkotmányos méltóság, aki leginkább a nyilvánosság erejét felhasználva küzd a kiszolgáltatottak, gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkezők jogaiért, fellép az őket ért jogsértésekkel, de akár méltánytalanságokkal szemben is.

Az egyetemi ombudsman intézménye is ebből az ideából született, de persze míg sok párhuzamot mutat az alapjogok parlamenti biztosával, lényeges pontokon különbözik is attól. Az egyetemi ombudsmannak nincs köze a közhatalomhoz, hanem egy adott intézményen, az egyetem szervezetén belül kezeli az egyetemi közösség tagjainak panaszait.

Az egyetemi ombudsmanok, néhány évtizede, az elsők között jelentek meg az állami szférán kívül létrehozott ombudsman jellegű intézmények sorában. És talán nem is sejtjük, hogy napjainkban mennyire széles körben elterjedtek: Észak-Amerikában, „szülőhazájában” több mint 200 egyetemi ombudsmani hivatal működik, és az intézmény Európában sem ismeretlen.

Nyomós érvek hozhatók amellett, miért is hasznos egy ombudsman jellegű intézmény az egyetemeken. A felsőoktatási intézmények egyúttal hatalmas bürokratikus gépezetek is, amelyek szükségszerűen hibáznak és amelyekkel szemben a hallgatók, de akár az oktatók is, alappal érezhetik magukat kiszolgáltatottnak.

Ha konkrét ügyeken keresztül is bele szeretne látni abba, hogy más országokban hogyan működik az egyetemi ombudsman, olvassa vissza korábbi posztjainkat itt, itt, itt és itt!

Töltse ki kérdőívünket ezen a linken, vagy itt alul: